Saturday, April 17, 2010

SUKANEKA PASTI KALI KE-19 MERIAH

SANDAKAN, 4 April (Ahad): Temasya Sukaneka PASTI (Pusat Asuhan Tunas Islam) Zon Sandakan Kali Ke-19 berlangsung cukup meriah dengan kehadiran lebih kurang 1000 orang yang terdiri daripada kanak-kanak PASTI, ibu bapa dan AJK pelaksana. Temasya sukaneka kali ini menampilkan 13 buah kontinjen mewakili PASTI dalam daerah Sandakan dan Kinabatangan, berentap bagi merebut gelaran juara untuk setiap acara yang dipertandingkan.

Temasya dimulakan dengan perarakan perbarisan daripada setiap kontinjen yang bertanding diikuti Majlis Perasmian yang telah disempurnakan oleh Yg. Bhg. Tn. Hj. Hamzah Abdullah, Timb. Pesuruhjaya PAS Negeri Sabah. Dalam ucapan perasmian beliau merakamkan ucapan terima kasih atas sokongan dan kehadiran ibu bapa untuk menjayakan temasya sukaneka kali ini.
Perasmian oleh Tn. Hj. Hamzah Abdullah

Bersedia untuk perarakan perbarisan

Temasya yang buat julung-julung kalinya diadakan di Kompleks Sukan Sandakan ini, (sebelum ini di Padang Majlis Perbandaran Sandakan) telah mempertandingkan beberapa acara. Antaranya termasuklah acara lari berganti-ganti 4 x 50 meter, isi air dalam botol, tiup belon, bawa bola ping pong guna sudu, tarik tali dan ‘turn a ball’. Tidak ketinggalan beberapa acara untuk bapa seperti tarik tali, jaring gol guna tumit dan timang bola takraw. Untuk acara ibu pula termasuklah anyam ketupat, kait benang dan pertandingan gubahan.

Acara: bawa bola ping pong guna sudu (kategori muslimat)

Kamilah juara..

Temasya sukaneka PASTI Zon Sandakan Kali Ke-19 tahun 2010 yang berakhir lebih kurang pukul 1.30pm telah menobatkan PASTI Umar al-Khattab sebagai johan keseluruhan untuk tahun ke-7 berturut-turut. Naib johan disandang oleh PASTI Khalid al-Walid dan tempat ketiga adalah PASTI Bilal Bin Rabah.

PASTI Umar Johan Sukaneka Zon Sandakan Kali Ke-19


No comments: